Herzliya Hills

2014-2019

393

Location

Type

Area & Description

Status

Client

Residential

Herzeliya

Azorim & Ofer Investments

Completed

Apartments unites 600

Above Ground 84,590 m2

Under Ground 53,360 m2

A mixed-use project consisting of 600 residential units, an office/retail building (not designed by our firm) and a sports centre. The project is strategically located between Israel's coastal road and its main North-South Highway. The residential component includes six 18-story buildings, with four 4-story buildings connecting them in two groups of three.

The project is highly accessible, by car, train and by foot, and enjoys proximity to key employment districts, as well as shopping and entertainment hubs, and even – further away – the beach and marina.

The project's significant location at the western entrance to Herzliya, along with its height and size, presented an opportunity to create an architectural icon. Its location next to the highway, where the passing driver's impression is fleeting, gave rise to the bold design of a long and colourful pedestal from which the buildings towers emerge at incrementally varied angles, which are registered especially while traveling at speed.

Typology-wise, Herzeliya Hills aims at combining the advantages of the two opposing residential archetypes of high density: "towers in the park" and "urban fabric", reconciling their different scales by overlying one on top of the other. We have created a rich texture of urban spaces, plazas and open passages, all intensely landscaped. The public space is defined by the lower floors of the residential buildings, which are built on a pleasant scale resembling a city street, with a variety of entrance lobbies and sitting areas to revitalize it with pedestrian activity and traffic. The street experience is heightened with balconies and windows of various sizes and types. Warm shades of pixelated red, vermillion and sienna complete the friendly atmosphere, while the six 18-story towers loom above in warm white. Those colours express an outer "mantle" that wraps the silvery-grey body of the buildings, in order to simplify the perceived complexity of the actual building, while creating a visual effect of depth.

Uniquely for the Israeli residential market, the buildings are clad with porcelain tile (as opposed to the more conventional natural stone) installed with dry fixing as a ventilated facade, which ensures maximum accuracy of form and colour, and excellent thermal performance.


Six residential high buildings with 18 floors.

constructed of 96 accommodation units & Four residential low buildings 3 floors constructed of 7 accommodation units.

32,000sqm retail and office  and 4,000sqm of commercial space.


"הרצליה הילס" הוא פרויקט עירוב שימושים הממוקם בין כביש החוף לכביש הראשי של העיר. הפרויקט משלב מגורים, משרדים ומרכז ספורט שכונתי, ומיקומו הנגיש - ברכבת, ברכב וברגל - בסמיכות למקומות עבודה, בילוי וקניות, ואפילו במרחק סביר מהים ומהמרינה של הרצליה פיתוח, מעניק לו ערך ייחודי רב. עשרת מבני המגורים בפרויקט מכילים 96 יחידות דיור, ומחולקים לשני מקבצים, כאשר בכל מקבץ שלושה מגדלים בני 18 קומות ושני מבני חיבור נמוכים. חתך זה נותן מענה לגובהם האחיד של מבני המשרדים ממול, ממערב לכביש החוף; בדיאלוג שבין שתי החזיתות – מגורים מול תעסוקה – נוצר מעין "שער" עירוני בקנה מידה גדול.

מיקומו הייחודי של הפרויקט בקרבת הכביש המהיר חושף אותו לנהגים הרבים החולפים בו, ולצד ממדי גובהו וגודלו הוא מנוצל כהזדמנות לעיצוב נועז, זוויתי וצבעוני, שאותו לא ניתן להחמיץ.

בהיבט הטיפולוגי "הרצליה הילס" משלב בין "מגדלים בפארק" לבין "מרקם עירוני", ומאחד אותם באמצעות יצירת שכבות של מאפיינים משתי הגישות. ככזה, הוא מכיל מגוון עשיר של חללים עירוניים, כיכרות, ומעברים פתוחים המייצרים תמונת נוף בעלת עניין מיוחד. המרחב הציבורי מוגדר באמצעות המסד בן 4 הקומות, אשר משווה לו אופי עירוני ובו אזורי ישיבה מרובים אל מול התנועה החולפת. המרפסות המשקיפות מטה במגוון של גודל ומיקום  מעצימים את העירוניות הזו ומגבירים גם את תחושת הביטחון.

העיצוב הנועז אליו שאף הפרויקט מושג באמצעות שילוב בין צבעים חמים בקומות המסד לבין ה"גוף" הלבן-כסוף בקומות הגבוהות, אשר מייצר מופע רב-עניין. הצבעוניות העזה ובפרט צבעי אדום, ורמיליון וסיינה, משלימה את האווירה הנעימה במתחם ומלווה את השהייה בו. מאפיין חזותי נוסף של השכונה נוגע לעטיפת גוף המבנים הכהה בשכבה חיצונית גאומטרית ובהירה, ובה פתחים וחללים מוצללים המעניקים עומק ופלסטיות.

יישום ייחודי שבוצע בפרויקט הוא חיפוי הבניינים באריחי פורצלן בהתקנה יבשה, אשר מבטיח דיוק מיטבי ואחידות בבנייה, בגימור ובצבע לצד ערכי בידוד תרמי מעולים.

Photographer : Amit Garon
&
Nimrod Llevy

Illustration : studion ando

Related Projects: